Фото ілюстративне. Джерело: Державна прикордонна служба України

Нардепи хочуть дозволити виїзд усім чоловікам за кордон, але є нюанс

Народні депутати пропонують дозволити перетинати кордон усім чоловікам. Але є одна умова: потрібно відкрити рахунок у банку та щомісяця під час перебування за межами України перераховувати на нього кошти. 

Відповідний законопроект зареєстрували у Раді.

Автором документа є народний депутат від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу. Він пропонує внести зміни до правил перетину кордону під час воєнного стану. А саме надати право виїзду всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, за наявності одного з наступних документів:

  • рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон; 
  • документ, що засвідчує факт навчання чи вступу до закордонного навчального закладу; 
  • письмове погодження на виїзд за кордон від ТЦК; 
  • документ, який підтверджує наявність відкритого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском. 

До того ж при виїзді за кордон чоловіки мають відкрити рахунок з мінімальним внеском 12 945 гривень та поповнювати його кожного місяця під час перебування за кордоном на 1 306 гривень з наданням банку дозволу перераховувати ці внески на спецрахунок ЗСУ. 

Варто додати, що законопроектом також пропонується брати "добровільні внески" на армію з чоловіків, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, при поверненні додому. Якщо в пункті перетину вони не зможуть підтвердити наявність підстав для відстрочки від військової служби під час мобілізації, то мають перерахувати на спецрахунок 25 890 гривень за кожен місяць перебування за кордоном під час дії воєнного стану.

Нагадаємо, раніше речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко повідомляв, що щодня близько 100−150 українців отримують відмову в перетині державного кордону. Водночас ще кожен день прикордонники затримують приблизно 20−30 осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.10.2023 15:41