Фото: НАБУ

Нардепу Гуньку зі "Слуги народу" повідомили про підозру

Національне антикорупційне бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою у середу, 9 серпня, повідомили про підозру чинному народному депутату від "Слуги народу" Анатолію Гуньку. Його звинувачують в отриманні 85 тисяч доларів США хабаря. 

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

За даними слідства, народний обранець (одночасно є головою Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України) запропонував підприємцю отримати землю під обробку. Ця земля була у сфері управління держпідприємств. Свої "послуги" він оцінив у розрахунку 130 доларів США за гектар землі.

"В результаті досягнутих домовленостей, за надання для обробки ріллі площею 1700 гектарів одного з державних підприємств, сума переданої неправомірної вигоди повинна була становити 221 тисяча доларів США. При цьому, 85 тисяч доларів США  мали стати "авансом" і бути передані до початку обробітку земель. Під час передачі "авансу" нардепа і двох його пособників викрили "на гарячому". Цього ж дня нардепу повідомили про підозру", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що розслідування розпочато за заявою підприємця, у якого вимагали неправомірну вигоду.

Гунько підозра

Фото: НАБУ

Що відомо про депутата Гунька

Анатолій Гунько — адвокат і народний депутат України дев'ятого скликання. Згідно з інформацією руху "ЧЕСНО", він переміг на довиборах до Верховної Ради у 208 окрузі з результатом 34,1%. Балотувався від партії "Слуга народу".

Скандали за участю Анатолія Гунька

У 2016 році Гунько був фігурантом у справі приватизації земельних ділянок Радіопередавального центру в Броварах. Слідство розглядало Гунька як організатора злочинної групи, яка незаконно привласнила земельну ділянку площею 96 гектарів, знищивши стратегічне обладнання, що розміщувалось на ній. На суді його відпустили під заставу 1,762 мільйона гривень і заарештували його майно.

20 березня 2019 кримінальне провадження щодо Гунька та інших підозрюваних було закрито "у зв'язку з не встановленням достатніх доказів для доведення їхньої вини в суді та вичерпанням можливості їх отримати". У червні 2020 Гунько ініціював судовий процес про стягнення моральної шкоди за "незаконне кримінальне переслідування". Суд визнав, що прокурор і начальник управління Нацполіції в Київській області "поширили щодо Гунька негативну інформацію" про причетність до привласнення земельної ділянки. 9 грудня Печерський районний суд присудив народному депутату Анатолію Гуньку моральну компенсацію за незаконні дії правоохоронних органів.

Нагадаємо, 8 серпня Національне антикорупційне бюро України показало відео затримання нардепа від "Слуги народу" Анатолія Гунька. На відео нардеп всіляко відхрещується від отримання хабаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.08.2023 15:55