Фото: Pexels

Народні традиції та прикмети 5 січня: що сьогодні не можна робити

У п'ятницю, 5 січня, в народі відзначають Водохресний Святвечір (Голодна кутя або Федулів день). У світі святкують Міжнародний розвантажувальний день. Привітання з іменинами сьогодні приймають Григорій, Йосип, Лук'ян, Матвій, Роман, Сергій, Фома, Аполлінарія, Євгенія, Тетяна.

TrueUА розповідає про народні традиції, прикмети та заборони цього дня.

Народні традиції 5 січня

Наші предки у народне свято 5 січня українці дотримувалися суворого посту та молилися. На стіл ставили пісну їжу. Головною стравою дня була кутя, приготовлена без молочних продуктів. Також готували вівсяну кашу та вівсяний кисіль, пісні млинці, вареники з картоплею та капустою.

Цього дня пекли в печі коржі з пшеничного або кукурудзяного борошна, і додавали до корму худобі. Вірили, що це захистить тварин від хвороб та нечистої сили. Для дітей у свято 5 січня пекли печиво у формі птахів та звірів.

Що не можна робити 5 січня

  • Не можна прати одяг, прибирати в домі, виконувати важку фізичну роботу.
  • Цього дня не можна шити, інакше можна скоротити своє життя.
  • Небажано 5 січня користуватися ножицями, ножами, сокирами та іншими гострими предметами, оскільки день вважається травмонебезпечним.
  • Не можна брати та позичати гроші 5 січня, інакше весь рік проведете в боргах.

Прикмети погоди на 5 січня

  • Яка погода на Святвечір, такою вона буде і на Масницю.
  • На небі зірки — до сильних морозів найближчим часом.
  • Завірюха — в квітні буде вітряно.

Фото: Pexels

Фото: Pexels

Нагадаємо, раніше ми публікували усі свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День пам'яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів, День Соборності України, Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, День пам'яті Героїв Крут. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 05.01.2024 05:13