Колаж TrueUA

"Навіть 50 — це ніщо": Зеленський повідомив, скільки F-16 потребує Україна

Росія щодня використовує проти України сотні літаків. Щоб створити ефективну конкуренцію в небі, Київ потребує мінімум 128 американських винищувачів F-16.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час свого виступу в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

За його словами, поки Україна не матиме понад сотню таких літаків, "дорівнятися у небі, це буде складно".

"Проблема з F-16 полягає в кількості й датах. Будьмо чесними. Росіяни щодня використовують проти України 300 літаків. У нас було рішення про 10-20. Навіть якщо буде 50 — це ніщо. Ми захищаємося, нам потрібно 128 — це флот. Поки у нас не буде 128 літаків, ми не зможемо до них (росіян, — ред.) дорівнятися у небі", — сказав Зеленський.

Він додав, що союзники України мають цю інформацію.

Раніше радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявляв, що американські винищувачі F-16, які Вашингтон передасть Києву, будуть базуватись на українській території. Водночас Україна може збивати російські літаки американською зброєю над територією Росії.

За даними The Times, Сполучені Штати Америки "навмисно затягують" навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Через це до кінця цього року не вдасться підготувати достатню кількість військових.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив після зустрічі з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на полях Глобального саміту миру у Швейцарії, що винищувачі F-16 від Данії надійдуть в Україну вже найближчим часом. На той час відбувалася фінальна стадія підготовки до передачі данських літаків для потреб Збройних сил України.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що процес підготовки українських пілотів F-16 містить в собі три етапи. Йдеться про наземну підготовку, навчання на легкомоторних літаках та тренування на винищувачах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2024 06:59