НАЗК внесло до переліку спонсорів війни nри найбільші китайські нафтогазові компанії

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни три найбільші китайські нафтогазові компанії: China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPC). Вони продовжують реалізовувати спільні проекти з Росією та фінансувати стратегічну галузь окупантів сплатою податків.

Про це йдеться в повідомленні Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зазначається, що CNOOC Group — третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec і є найбільшим морським видобувачем нафти та газу в КНР. Дочірня компанія CNOOC Limited, як і інша китайська компанія CNPC, мають по 10% акцій у проекті "Арктик СПГ-2", що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні РФ.

"Капітальні вкладення для запуску проекту "Арктик СПГ-2" на повну потужність оцінюються у 21,3 мільярда доларів. Від початку повномасштабного вторгнення компанія продовжувала активно нарощувати співпрацю з Росією. У липні 2023 року було добудовано та спущено на воду першу лінію зрідження природного газу (ЗПГ) на плавучій основі гравітаційного типу, так званий "плавучий завод", проекту "Арктик СПГ-2". Участь у його відкритті брав особисто президент країни-агресорки Володимир Путін", — йдеться в повідомленні.

НАЗК наголошує, що реалізація цього проекту може збільшити частку Росії на світовому ринку зрідженого природного газу до 15%, наразі її частка складає близько вісім відсотків. 

"Російська пропаганда також приділяє надзвичайну увагу реалізації  проекту. Його реалізація є "перепусткою" за кордон, оскільки зріджений газ не підпадає під санкції чи інші вторинні обмеження. Газ із Росії є своєрідною страховкою, що ненадійні заокеанські постачальники не будуть єдиними, хто диктуватиме умови клієнтам на ринку під час зимового опалювального сезону", — зазначають у агентстві.

Sinopec Group – це друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти.

"Ще наприкінці березня 2022 року представник Sinopec заявив, що китайська державна енергетична компанія продовжуватиме купувати сиру нафту та газ у Росії, навіть якщо західні демократії посилять санкції у відповідь на вторгнення в Україну. Корпорація володіє десятьма відсотками акцій ПАТ "Сибур Холдинг", при цьому за І півріччя 2023 року російським холдингом було сплачено податків до бюджету держави-агресора на суму 347 мільйонів доларів", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Sinopec через підконтрольну "Соихл Гонконг Холдинг Лимитед" також володіє часткою 40% у ТОВ "Амурский газохимический комплекс". У 2022 році, цим підприємством було сплачено податків на суму 30 мільйонів доларів до бюджету РФ. 

China National Petroleum Corporation – найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу. 

"Прибуток корпорації у 2022 році зріс більш ніж удвічі, збільшившись до 21 мільярда доларів на тлі глобального скорочення поставок нафти, частково через війну в Україні. China National Petroleum Corporation має значну інтеграцію з найбільшими компаніями Росії у сфері нафтогазової галузі, а також урядом держави-терориста", — повідомляють у НАЗК.

Серед основних спільних проєктів:

  • ВАТ "Ямал СПГ" (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC  володіє 20% акцій);
  • проект "Арктик СПГ-2" (спільний проект з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC володіє часткою 10%);
  • газопровід "Сила Сибіру" (CNPC та підсанкційний АТ "Газпром" є операторами зазначеного газопроводу);
  • нафтопровід "Сковородино-Мохе-Дацин" тощо.

Володіючи часткою компаній в РФ, CNCP сплачує значні податки до бюджету агресора, що дає змогу продовжувати цю війну. Так, сума податку на прибуток "Ямал СПГ" у 2022 році становила близько 1,14 мільярда доларів.

"Крім того, у вересні 2022 року "Газпром" і CNPC домовилися перейти на оплату послуг в національних валютах (рублях і юанях), що посилює та стабілізує російський рубль попри введені санкції. Варто також нагадати, що урядом держави-агресора з 1 січня 2023 р. терміном на три роки було підвищено ставку з податку на прибуток для експортерів ЗПГ з 20% до 34%. Це означає, що податки від експорту зрідженого природного газу майже вдвічі (+ 70%) збільшать наповнення бюджету Росії", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку кандидатів на санкції 47 російських компаній. Вони пов’язані з видобуванням, обробкою і продажем алмазів. Зазначається, що більшість з цих компаній пов’язані з найвідомішою російською групою компаній — АК "Алроса", яка посідає провідну позицію у світі за обсягом видобутку алмазів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.10.2023 15:59