Фото: НБУ

НБУ планує запровадити обов’язкове страхування застави за кредитом: коли очікувати на зміни

Національний банк України планує запровадити обов'язкове страхування застави за кредитом. Зміни можуть внести у 2025 році.

Таку заяву зробила директор департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона пояснила, що центробанк ще декілька років тому як виключно банківський регулятор планував введення вимог щодо обов'язкового страхування застави за кредитом. Проте тоді постало питання довіри до страховиків, адже на той час були відсутні прозорі показники рівня їхньої стійкості, а позичальники могли брати до уваги якість страховиків.

"Ми тоді пішли назустріч банкам і досі відкладаємо цю норму вже як регулятор страхового ринку, адже його трансформація ще триває. У 2025 році ми, нарешті, це зробимо, підтверджуючи, що і регулятор, і банки довіряють цьому сегменту", — підкреслила  Дадашова.

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, кредити на придбання житла за програмою "єОселя" уже взяли понад 11 тисяч українських родин. З початку поточного року послугою пільгової іпотеки скористалися 5137 осіб.

Додамо, з початку повномасштабного вторгнення в Україні програмою пільгових кредитів "5-7-9" скористалися понад 57 тисяч підприємців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.07.2024 14:10