Скріншот з відео

Не минуло й трьох днів: Грета Тунберг нарешті відреагувала на екоцид Росії на Херсонщині

У четвер ввечері, 8 червня, популярна екоактивістка зі Швеції Грета Тунберг відреагувала на підрив росіянами Каховської гідроелектростанції. Це сталось лише на третій день після теракту.

Відповідний допис з'явився на її сторінці у Twitter.

Тунберг назвала підрив Каховської ГЕС та затоплення Херсонської області екоцидом, який став можливим через повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну.

"Росія має відповісти за свої злочини", — написала активістка.

Фото: Twitter Тунберг

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, обміління Каховського водосховища може призвести до екологічної катастрофи, якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра. Нормальний рівень води — 14,5-16 метрів. За критичного зниження рівня води почнеться мор риби та птахів, без води можуть залишитися багато міст і населених пунктів, під загрозою опиниться Запорізької АЕС — аж до ризику ядерної катастрофи.

Станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5,61 метра. Під водою 600 квадратних кілометрів області, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег.

Нагадаємо, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький вважає, що вода в Херсонській області прибуватиме ще декілька днів. Спад рівня води очікується після 20 червня.

Своєю чергою президент України під час звернення до світових екоактивістів, лідерів думок та міжнародних експертів заявив, що рукотворна катастрофа на Каховській ГЕС — це не природне лихо і не прояв кліматичної кризи. Такі дії є свідомим злочином окупанта.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 23:33