Фото: Нацбанк України

Не за власні кошти: у Мінфіні розповіли, як Україна віддаватиме 35 млрд євро кредиту Євросоюзу

Україна гаситиме позику у 35 мільярдів євро від Європейського Союзу коштом майбутніх прибутків від заморожених активів Росії. Натомість власних грошей на це держава не витрачатиме.

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

"Погашення позики відбуватиметься виключно шляхом майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ у ЄС. Таким чином, очікується що всі кошти MFA для України будуть на безповоротній основі. Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення", — йдеться у повідомленні.

До того ж у Мінфіні зауважили, що Євросоюз запропонував створити механізм кредитної співпраці з Україною, який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги. За даними відомства, макрофінансова допомога не буде прив'язана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

"Вдячний Єврокомісії за розуміння потреб України та проактивну позицію у цьому питанні. 35 мільярдів євро — необхідна інвестиція у підтримку фінансової стабільності України та нашої спроможності ефективно протистояти ворогу на фронті. І що важливо, пропозиція передбачає, що ця інвестиція буде забезпечена коштом доходів від знерухомлених активів країни-агресора. Країни, яка є причиною значних економічних та фінансових збитків України. Питання конфіскації усіх заморожених активів РФ має залишатись на порядку денному. Використання прибутків є одним із перших кроків на цьому шляху", — наголосив міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Нагадаємо, 20 вересня про новий масштабний кредит повідомила Урсула фон дер Ляєн на своїй сторінці в мережі X. За її словами, Європейська комісія надасть Україні кредит на 35 мільярдів євро. Ці гроші надійдуть у межах зобов'язань, які раніше узгодили країни G7.

Водночас президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна планує витратити наданий Європейською комісією кредит на енергетику, бомбосховища для закладів освіти та зброю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.09.2024 19:18