Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

"Недопустимо, щоб це ставало буденністю": Лубінець прокоментував розстріл полонених біля Селидового

На вбивство чотирьох полонених бійців Національної гвардії біля Селидового відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець. Він скерував листи до Організації Об'єднаних Націй і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Про це Дмитро Лубінець повідомив у своїх соціальних мережах. Він підтвердив інформацію, що російські військові знову, ймовірно, вбили українських військовополонених на Донеччині.

Омбудсмен послався на Офіс генерального прокурора, який раніше оприлюднив повідомлення, що поблизу Селидового 6 жовтня чотирьох військових Нацгвардії України захопили в полон російські військові. Росіяни записали, ймовірно, допит поранених беззбройних полонених на відео. Наступного дня після повернення втрачених позицій Сили оборони виявили тіла вбитих українських військовослужбовців.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

"Росія знову вчинила воєнний злочин і порушила Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. Зі свого боку, як омбудсман України, направив листи на ООН і МКЧХ, аби міжнародна спільнота фіксувала ці порушення", — наголосив Лубінець.

Він констатував, що, на жаль, зараз спостерігається відсутність дієвої реакції світу на вбивства військовополонених.

"Недопустимо, аби воєнні злочини ставали буденністю!" — підсумував уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що російські загарбники теж поблизу Селидового, що в Донецькій області, розстріляли двох українських військовополонених. Вони поклали беззбройних полонених обличчям донизу, спочатку утримували їх у такому положенні, притискаючи ногами до землі, а через деякий час розстріляли впритул з автоматичної зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.10.2024 14:48