Фото: РНБО

Нічна атака на Одесу: Данілов назвав головну мету росіян

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що головна мета ракетних атак росіян на Одесу та регіон — це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря. 

Про це він написав у Facebook.

Данілов зазначив, що росіяни через акт залякування мають намір упередити та нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування "зернового коридору".

"За кремлівським планом мають бути створені штучні умови загроз голоду насамперед для країн Африки, і підвищення рівня міграційних небезпек для Європи. Росіяни очікують, що через шантаж примусять Захід до перемовин і прийняття путінського "зернового ультиматуму" — відновлення експорту російського аміаку, зняття частини санкцій та інших обмежень", — зауважив секретар РНБО.

Він також наголосив, що ворог розраховує на те, що знищення української інфраструктури, яка забезпечує функціонування "зернового коридору", має зробити світ залежним від російського зерна і їх логістики.

"План — поставити світ на коліна і зробити Росію унікальним зерновим постачальником. Після провалу ідеї "енергетичної наддержави" Путін хоче стати "зерновою надімперією", — зазначив посадовець.

Крім того, Данілов додав, що Україна розуміє ці наміри, належним чином відреагує і насамперед повною мірою відповість на вбивства і руйнування.

"Світ і Захід мають проявити твердість і непорушність і дати свою достойну відповідь кремлівському щуру, яка має полягати у повноцінному відновленні функціонування українського "зернового коридору" під гарантії міжнародної безпеки", — наголосив секретар РНБО.

Нагадаємо, вночі 23 липня російські загарбники завдали масованого ракетного удару по Одесі. Під час атаки ворог задіяв п'ять видів ракет. Силами протиповітряної оборони значну частину ракет було знищено. Інші завдали руйнування портової інфраструктури, щонайменше шістьом житловим, у тому числі багатоквартирним будинкам. Понівечено десятки автомобілів, у багатьох будинках міста пошкоджено фасади та дахи, вибиті вікна. Відомо про одного загиблого. Одну особу рятувальники успішно деблокували. Ще 19 людей поранено, серед них четверо дітей. 11 дорослих та три дитини госпіталізовано, інші лікуються амбулаторно.

Також внаслідок ворожої атаки знищено Спасо-Преображенський кафедральний собор. Російська ракета влучила прямо в центральний вівтар. Відтак, частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору.

Додамо, Росія з 17 по 21 липня також активно обстрілювала Одесу та область. Так, ракети та їхні уламки пошкодили обʼєкти портової інфраструктури, житлові будинки, критичну інфраструктуру, будівлю генерального консульства Китайської Народної Республіки. До того ж ворог знищив тонни зерна, 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Також постраждали понад 20 людей, частина з них перебуває у лікарні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.07.2023 09:20