Борис Пісторіус. Джерело: Droese

Німеччина витрачає на боєприпаси для України менше грошей, ніж обіцяла, — ЗМІ

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус обіцяв зробити закупівлю боєприпасів пріоритетом для своєї роботи. Однак відомство витратило на реалізацію цієї ідеї менше грошей, ніж спочатку планувалося.

Про це написав Der Spiegel.

"Боєприпасів не вистачає. Їх немає на складах Бундесверу, а також в оборонній кампанії щодо України. Через шість місяців після вступу на посаду міністр оборони Борис Пісторіус зайнявся цією проблемою й оголосив закупівлю артилерійських снарядів пріоритетом", — йдеться в матеріалі.

Улітку минулого року Пісторіус заявляв, що Німеччина повинна і хоче інвестувати понад 20 мільярдів євро в боєприпаси до 2031 року.

Але наступ закупівель, мабуть, застопорився. Минулого року Міноборони витратило на закупівлю боєприпасів менше коштів, ніж було в наявності.

На закупівлю боєприпасів витратили близько 845 мільйонів євро, що приблизно на 280 мільйонів євро менше, ніж заклали в бюджеті міністерства. Про це свідчать відповіді Міністерства оборони на письмові запитання члена Бундестагу ХДС Інго Гедехенса, які отримало видання.

"Це тривожно, всі знають, що нам терміново потрібні боєприпаси, але їх занадто мало", — розкритикував теперішній стан справ доповідач парламентської групи ХДС/ХСС щодо оборонного бюджету.

Гедехенс звинуватив міністра оборони в порушенні свого слова. Він додав, що хоча Пісторіус хотів зробити питання боєприпасів пріоритетом, він майже нічого не домігся.

За словами Гедехенса, торік федеральний уряд навіть витратив на боєприпаси приблизно на 40 мільйонів євро менше, ніж 2022 року, якщо вилучити витрати на авансові платежі за ще не поставлені товари та річну інфляцію.

У міністерстві заявляють, що за останні два роки відбувся "розворот тенденції" в закупівлях боєприпасів. Очікується, що цього року боєприпасів буде закуплено приблизно на 3,5 мільярда євро.

Нагадаємо, що 17 січня в Німеччині Бундестаг не підтримав проект резолюції опозиційної партії Християнсько-демократичний союз (ХДС). Опозиціонери закликали передати Україні далекобійні ракети Taurus.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.01.2024 20:59