Ракета Taurus. Джерело: MBDA Deutchland

Німецька опозиція знову закликала надати ракети Taurus Україні: питання голосуватимуть у Бундестазі

Питання постачання Україні далекобійних ракет Taurus можуть винести на голосування в Бундестазі. Цього вимагає німецька опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС).

Про це повідомив NTV із посиланням на заяву лідера фракції ХДС Фрідріха Мерца.

За його словами, депутати Християнсько-демократичного союзу в Бундестазі хочуть завтра, 17 січня, вдень внести до парламенту пропозицію про резолюцію, яка передбачатиме Taurus для України.

Голосування має відбутися після доповіді уповноваженої з питань оборони Єви Хегль від Соціал-демократичної партії Німеччини.

"Ми вважаємо, що ситуація в Україні стає дедалі критичнішою", — зазначив Мерц.

За його словами, українські військові нібито поки що не мають перспектив відтіснити російські війська. Але крилаті ракети Taurus могли би допомогти Збройним силам України змінити ситуацію на полі бою. Він також закликав членів німецького уряду підтримати таку ініціативу.

Як відомо, Україна запросила і Німеччини далекобійні ракети Taurus, які здатні знищувати цілі на відстані до 500 кілометрів ще минулого року. При цьому канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти такої ідеї. Він переживає, що за допомогою подібного озброєння Україна може завдавати ракетних ударів по території Росії.

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

Німеччина готується передати ракети Taurus

Фото: Вікіпедія

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Провідний заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Нагадаємо, на початку січня речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт заявив, що його країна засуджує російські удари по Україні та вважає їх воєнним злочином, проте все ще не готова надати крилаті ракети Taurus нашій державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 23:50