Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Німецький суд підтвердив вирок 99-річній екс-секретарці нацистського концтабору

Німецький федеральний суд підтвердив свій вирок 99-річній Ірмард Фурхнер, яка працювала секретаркою командира СС у нацистському концтаборі Штутгоф в останні два роки Другої світової війни. Жінку визнали винною у пособництві у вбивстві.

Як повідомляє Reuters, у 2022 році Ірмгард Фурхнер була засуджена до дворічного умовного терміну за пособництво та підбурювання до вбивства 10 505 людей.

Так, суд відхилив аргумент адвоката жінки про те, що Фурхнер не робила нічого, що виходило б за межі виконання "повсякденної діяльності секретарки". Рішення про залишення вироку суду нижчої інстанції є остаточним і оскарженню не підлягає. 

"Принцип, що типова, нейтральна професійна діяльність "повсякденного характеру" не є кримінальною, тут не застосовується, оскільки підсудний знав, що робили головні злочинці, і підтримував їх у цьому", — наголосили у суді.

У зв'язку з тим, що Фурхнер не з’явилася на початок судового процесу у 2021 році, вона у віці 96 років стала однією з найстаріших у світі втікачів, що призвело до того, що судді видали ордер на її арешт.

Відомо, що близько 65 000 людей загинули від голоду та хвороб або в газовій камері в таборі в Штутгофі поблизу польського Гданська, на той час ще німецького міста Данціг. Серед них були військовополонені та євреї, які потрапили в кампанію нацистських вбивств. На момент, коли Фурхнер працювала у концтаборі, їй було від 18 до 19 років.

Нагадаємо, у Польщі судитимуть подружжя з України. Чоловіка та дружину підозрюють у катуванні та зґвалтуванні власного сина, якому на момент інциденту не було і трьох років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.08.2024 05:17