Засідання політбюро КНДР. Джерело: yonhap

Новий рівень відносин КНДР і Росії: Кім Чен Ин заявив про тіснішу співпрацю з Путіним у всіх сферах

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин провів засідання політбюро КНДР, на якому розповів про результати останньої зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним і закликав до "поглиблення відносин із Росією".

Про це повідомив Yonhap із посиланням на північнокорейське державне інформагентство KCNA.

Під час засідання політбюро Кім наголосив на необхідності зміцнення тісних контактів і співпраці між двома країнами, а також дав вказівку керівництву КНДР "активно діяти для поглиблення двосторонніх зв’язків із Росією у всіх сферах і виведення їх на новий високий рівень".

Присутні на зустрічі офіційні особи проаналізували значення візиту Кіма до Росії, обговорили "способи практичного та комплексного застосування успіхів, досягнутих лідером у його зовнішньополітичній діяльності", та представили довгострокові плани розвитку двосторонніх відносин із РФ.

На політбюро, зокрема, констатували, що візит Кім Чен Іна "вивів відносини між Північною Кореєю та Росією на новий стратегічний рівень і вніс радикальні зміни у світову геополітичну ситуацію".

Під час поїздки на російський Далекий Схід Кім зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним і обговорив поглиблення військової співпраці з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу. Раніше західні видання зазначали, що Путін хоче отримати від КНДР артилерійські снаряди та протитанкові ракети, натомість Росія надасть Північній Кореї передові технології для супутників і атомних підводних човнів.

Візит Кім Чен Ина до Владивостока: що відомо про співпрацю КНДР та Росії

Під час зустрічі диктатори обговорили постачання північнокорейської зброї до Росії. На думку аналітиків із Bloomberg, вона може дозволити Росії продовжити атаки на Україну, але, ймовірно, не здатна змінити хід війни.

Як відомо, у липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами. 

Військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин". У разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Також може йтися про постачання Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Нагадаємо, що на офіційному рівні Росія і Північна Корея після зустрічі Володимира Путіна та Кім Чен Ина так і не оголосили про укладення угоди щодо постачання північнокорейських боєприпасів для потреб російської армії в Україні. Однак, на думку, експертів, це не означає, що насправді така співпраця активно просувається.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.09.2023 11:28