Фото: ipress.ua

Обмін ракетами Taurus з Британією: німецька опозиція виступила проти операції

У німецьких політиків немає єдиної думки щодо можливості здійснити круговий обмін озброєннями, за якого ФРН поставить Великій Британії далекобійні ракети Taurus, а Лондон, зі свого боку, передасть Києву ракети Storm Shadow. 

Про це повідомляє DW.

Так, експерт з європейської політики керівної партії "Союз 90 / Зелені" Антон Гофрайтер привітав подібний круговий обмін. 

"Було б краще, якби Шольц перестав блокувати постачання Taurus. Однак перш ніж Україна не отримає взагалі жодних крилатих ракет, круговий обмін (варто розглядати, — ред.) як одну з можливостей", — заявив він в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke.

Опозиція виступає проти обміну Taurus

Тим часом керівництво фракції опозиційного блоку ХДС/ХСС у Бундестазі ідею обміну відкидає. Як пояснив заступник голови фракції Йоганн Вадефуль, "необхідно зробити все, щоб запобігти поразці України". 

"До цього належить і постачання найкращих систем озброєння, а Taurus — це якраз така система. Жоден круговий обмін не може замінити її за дальністю, точністю та силою ураження", — додав він.

Раніше до постачання Україні далекобійних ракет Taurus закликали голови ХДС та її сестринської партії ХСС — Фрідріх Мерц і Маркус Зедер.

Водночас віце-голова фракції керівної Соціал-демократичної партії в Бундестазі Дірк Візе нагадав, що більшість німців підтримують позицію Шольца, який відмовляється від постачання далекобійних ракет Taurus Україні. За словами Візе, цю думку поділяють і багато членів ХДС і ХСС, "як дізнаєшся з приватних розмов у виборчому окрузі".

Зауважимо, що Велика Британія закликала Берлін поставити Києву ракети далекого радіусу дії Taurus, попри прикрий витік у російські ЗМІ секретної телефонної розмови офіцерів військово-повітряних сил Німеччини, які заявили, що британські війська "перебувають на території" України.

Додамо, що Taurus — це одна з найсучасніших крилатих ракет повітряного базування, що є на озброєнні німецьких військово-повітряних сил. Ці ракети можуть знаходити ціль з великої висоти та відстані, а також знищувати добре захищенні цілі, приміром, бункерні системи.

Нагадаємо, Німеччина досі відмовлялася відправляти ракети Taurus в Україну, побоюючись розширення масштабів війни та втягнення в пряму конфронтацію з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.03.2024 20:32