Фото: скріншот з відео

Онуфрій веде недільну службу у Києво-Печерській лаврі (відео)

У неділю, 2 квітня, настоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій (Березовський) веде недільну службу у Києво-Печерській лаврі. На службу прийшли віряни російської церкви.

Відповідні відео з'явилися у соцмережах.

Варто відзначити, що митрополита Московської церкви Павла Лебедя на службі немає. Раніше суд відправив його під домашній арешт з правом проводити служби.

Представники УПЦ МП повинні були покинути стіни Лаври ще кілька днів тому, 29 березня.

Що відомо про справу Паші "Мерседеса"

Вранці 1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу.

Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України.

СБУ зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності Павла до цих злочинів.

Зокрема, встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

За даними слідства, Лебідю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Також спецслужба оприлюднила нарізку з телефонних розмов і проповідей Павла.

Нагадаємо, що священники УПЦ МП 29 березня повинні були звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Та вони цього не зробили, ба більше — зібрали людей на молебень. Відбувся молебень й 30 березня. Того ж дня митрополит Павло почав погрожувати президентові Володимирові Зеленському.

Після цього представники УПЦ МП звернулися до Господарського суду з метою визнання недійсним припинення договору оренди. Своєю чергою суд відхилив позов.

Мінкульт створив комісію, до складу якої увійшли семеро представників від МКІП, п'ятеро представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та три представники від УПЦ. Ця група повинна проводити огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. Однак 31 березня комісію не пустили до Лаври, а сам Павло анонсував "штурм Лаври". Ввечері цього ж дня Мінкульт подав позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.04.2023 11:47