Фото: соцмережа X Віктора Орбана

Орбан прибуде до Києва з несподіваним візитом: The Guardian назвав причину

У вівторок, 2 липня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ. Плани його візиту сформувались після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на інформацію від трьох джерел. Це стане несподіваним візитом для одного з найпроросійськіших лідерів Європи в той час, коли Угорщина бере на себе головування в ЄС. 

Два джерела у Будапешті повідомили, що Орбан має зустрітися з президентом Володимиром Зеленським у Києві. Це буде перша поїздка угорського прем'єр-міністра до сусідньої України з початку повномасштабного вторгнення понад два роки тому.

Помічник Зеленського Михайло Подоляк відмовився коментувати можливий візит. Але інше джерело у Києві підтвердило плани. "Орбан буде тут завтра, якщо тільки в останню хвилину не відбудеться жодних змін", — йдеться у заяві джерела.

Одне з джерел у Будапешті повідомило, що плани поїздки були узгоджені після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України, яка проживає на крайньому Заході України, недалеко від кордону двох країн.

"Попередньою умовою зустрічі було розв'язання питання щодо прав громадянства. В останні тижні було досягнуто згоди. Вони зможуть оголосити про це як про успіх", — сказало джерело в Будапешті, обізнане з підготовкою до візиту.

Хоча питання про права громадянства було однією з найгучніших претензій Будапешта, коли йшлося про Україну, скептики Орбана звинувачують його у використанні цього питання як димову завісу для сприяння просуванню російських тез щодо конфлікту.

Варто зазначити, що вже з понеділка, 1 липня, Угорщина перебрала на себе ротаційне головування в Раді Європейського Союзу. Очільник уряду країни Віктор Орбан позиціює себе євроскептиком і зробив з опозиції Брюсселю політичний стрижень свого бренду.

Нагадаємо, у квітні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз має зосередити зусилля на завершенні вступу країн Західних Балкан. А "східним розширенням" варто займатися вже після цього.

Також міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо миру в Україні. Будапешт пояснив це тим, що нібито в документі не врахували позицію Росії.

Проте вже 15 червня Угорщина розблокувала початок переговорів щодо вступу України в Європейський Союз. У Будапешті пояснили такий крок "виконанням вимог країни".

Наприкінці червня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не підтримує вступ України до Європейського Союзу, але не блокуватиме цей процес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.07.2024 06:01