Фото: Facebook Почаївської лаври

Оскаржив виселення УПЦ МП з Лаври: мера Почаєва перевірять правоохоронці

Правоохоронці можуть перевірити діяльність міського голови Почаєва Василя Бойка, який раніше подав апеляцію на рішення суду, що повертало будівлі монастиря Почаївської лаври у власність держави. З відповідною вимогою виступили у Тернопільській обласній військовій адміністрації.

Про вимогу перевірити мера Почаєва написав начальник адміністрації В'ячеслав Негода.

Він зазначив, що у медіа області вийшли публікації про те, що Почаївська міська рада та Московська церква в Україні, яка працює під брендом УПЦ (МП), подали апеляційні скарги на рішення суду, який повернув державі комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври у Почаєві. За словами Негоди, в ОВА був запрошений міський голова Василь Бойко, який раніше особисто підписав апеляційну скаргу, ставши на позицію Московського патріархату.

"За попередньою інформацією в багатьох діях посадових осіб міської ради та виконкому, що передували поданню апеляції, є ознаки порушення законодавства. Я звернувся до правоохоронних органів дати правову оцінку діяльності міського голови та інших посадовців в частині прийнятих ними рішень, в т.ч. міської ради. Начальнику Кременецької РВА доручено посилити контроль за діяльністю ОМС Почаївської територіальної громади", — написав В'ячеслав Негода.

Що відомо про конфлікт навколо Почаївської лаври

Міська рада Почаєва, що на Тернопільщині, та УПЦ МП подали апеляційні скарги на рішення суду, який повернув державі комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври. Ще в серпні за позовом Тернопільської ОВА суд повернув комплекс будівель монастиря у власність держави. Розгляд апеляційних скарг на рішення суду, який повернув державі комплекс будівель лаври, призначили на 31 жовтня.

Раніше повідомлялось, що після заяви капелана про перехід Свято-Михайлівського собору у Черкасах до Православної церкви України біля храму виникла бійка між вірянами обох конфесій. На місце конфлікту між парафіянами прибули поліція та медики, до них звернулися кілька людей.

Нагадаємо, згідно з результатами всеукраїнського опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, в Україні закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Росією, підтримують 80% українців. Ще 4% громадян не визначилися зі своєю думкою.

Нещодавно президент Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч із представниками Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. Вони обговорили законопроект, який обмежить вплив російської церкви на українські релігійні організації. Після цього, наступного дня, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій повідомила, що підтримує законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою.

Вже 24 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.10.2024 14:11