Фото: соцмережа X Марін Ле Пен

Парламентські вибори у Франції: партія проросійської Ле Пен сенсаційно програла

У неділю, 7 липня, у Франції завершився другий тур виборів до Нижньої палати парламенту. Ультраправа партія проросійської Марін Ле Пен зазнала поразки.

Про це повідомляє BFM TV.

Як інформує екзитпол Ifop, неочікувано, але лідерство на виборах здобув ультралівий "Новий народний фронт", який може отримати від 180 до 215. На другому місці розташувалась президентська коаліція Еммануеля Макрона з 150-180 місцями. А партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" всього лиш на третьому місці та може розраховувати лише на 120-150 мандатів.

При цьому жодна з цих трьох політичних сил не буде мати абсолютної більшості в парламенті, а отже доведеться вести перемовини про формування коаліції.

Лідер партії "Нескорена Франція", яка входить до лівого блоку "Новий народний фронт" Жан-Люк Меланшон, вже встиг відреагувати на результати екзитполу. Він заявив, що Еммануель Макрон зобов'язаний призначити главою уряду представника лівого блоку.

"Президент має покликати "Новий народний фронт" до влади", — заявив Меланшон, додавши, що лідер держави "повинен визнати свою поразку".

Водночас Макрон закликав до "обережності", оскільки підсумки виборів не дають відповіді на питання, "хто буде керувати" Францією, розповіло його оточення виданню AFP.

"Блок центристів (який очолює Макрон, — ред.) дуже живий", — сказав AFP співрозмовник з оточення президента Франції.

Нагадаємо, нещодавно ультраправу партію "Національне об'єднання" на виборах у Франції публічно підтримало міністерство закордонних справ Росії. Її очільниця Марін Ле Пен назвала це "втручанням у внутрішні справи".

Раніше лідерка французької ультраправої партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен заявила, що як тільки представник ультраправого "Національного об’єднання" отримає посаду очільника уряду Франції, він одразу заборонить Києву використовувати надану Парижем зброю великої дальності для ударів по території Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.07.2024 21:57