Фото: Нікол Пашинян. Джерело – росЗМІ

Пашинян повідомив про готовність підписання мирного договору з Азербайджаном: коли це станеться

Між Вірменією та Азербайджаном може бути підписаний мирний договір вже до кінця 2023 року. Країни готові врегулювати відносини.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час виступу в Європейському парламенті, повідомляє "Радіо Азатутюн".

Лідер Вірменії наголосив, що його країна готова підписати мирний договір, але він повинен відображати принципи взаємного визнання суверенітету і територіальної цілісності двох країн. Пашинян також заявив про необхідність відкриття транспортних комунікацій, заснованих на принципах суверенітету країн, якими вони проходять.

Також вірменський лідер попросив підтримки у європейських парламентаріїв у процесі встановлення миру в регіоні.

"Ми готові гарантувати безпеку проїзду азербайджанських громадян і вантажів через нашу територію, сподіваючись також на взаємність. Ми готові до дзеркального відведення військ від лінії кордону 1991 року, що означатиме, що Азербайджан не матиме військ на жодній ділянці території Вірменії, а Вірменія - на території Азербайджану", — сказав глава уряду Вірменії.

Пашинян звинуватив формальних союзників Вірменії у пасивності щодо розв'язання проблем безпеки Вірменії та вірмен Нагірного Карабаху. Він зазначив, що наразі 1016 громадян Вірменії вважаються зниклими безвісти.

Прем'єр-міністр Вірменії також підкреслив, що Республіка Вірменія готова бути ближчою до Європейського Союзу "настільки, наскільки Євросоюз вважатиме це можливим".

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Росії висловило протест послу Вірменії Вагаршаку Арутюняну нібито через "недружні кроки" Єревану. Це сталося після того, як Вірменія вирішила ратифікувати Римський статут та провести спільні військові навчання зі Сполученими Штатами Америки.

Раніше президент Вірменії Ваагн Хачатрян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.10.2023 15:47