Скріншот з відео

Пентагон переоцінив вартість усієї допомоги Україні на понад $6 млрд: чи вплине це на інші пакети

Під час аудиту Пентагона щодо військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів Америки було виявлено невідповідність між оцінною та реальною вартістю наданого обладнання. Відповідна різниця становить 6,2 мільярда доларів. 

Про це повідомила представниця Пентагона Сабріна Сінгх під час брифінгу. За її словами, помилка в розрахунках виникла тому, що служби Пентагона використовували вартість обладнання, яке заміщує передану техніку, а не так звану залишкову вартість. Це призвело до "завищення вартості обладнання, яке було вилучене з американських запасів й надане Україні".

"Ми підтвердили, що для 2023-го фінансового року (закінчується 30 вересня, — ред.) остаточний розрахунок становить 3,6 мільярда доларів, а для 2022-го — 2,6 мільярда доларів, тобто загалом 6,2 мільярда доларів", — пояснила Сінгх.

У Пентагоні наголосили, що виявлена невідповідність жодним чином не обмежує розмір жодного з пакетів допомоги Україні. Вже після виявлених помилок Пентагон отримав нові вказівки з оцінки вартості наданого Україні обладнання, "щоб гарантувати, що ми використовуємо найточніші методи обліку".

Що стосується переоцінки військової допомоги Україні, то Сінгх пояснила, що тепер американці мають більше додаткових коштів, ніж вважалось раніше, а отже, потреби узгоджувати ще один пакет фінансової допомоги для України між Білим домом і Конгресом може поки не виникнути.

Нагадаємо, 13 червня США оголосили про виділення нового пакету військової допомоги для України. Його вартість становить 325 мільйонів доларів. Туди увійшли додаткові боєприпаси для NASAMS, зенітні комплекси Stinger, додаткові боєприпаси для HIMARS, 15 бойових машин піхоти Bradley, 15 бойових машин піхоти Bradley тощо.

Також відомо, що 21 червня американці планують знову повідомили про надання Україні нової допомоги

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2023 01:22