Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Перегони озброєнь в Азії: Китай близький до "прориву" з атомними підводними човнами

Перегони озброєнь посилюються, оскільки Китай розпочинає виробництво нового покоління підводних човнів з ядерним озброєнням. Вони можуть уперше кинути виклик зусиллям США та союзників щодо їх відстеження.

Про це повідомив Reuters. За даними агенції, з'являється все більше свідчень того, що Китай вже до кінця десятиліття введе в експлуатацію свій підводний човен із балістичними ракетами типу 096. При цьому її безшумності частково сприяють російські технології.

Дослідження, які опублікував у серпні китайський інститут морських досліджень, передбачають, що за новими суднами набагато важче стежити. На думку семи аналітиків і трьох військових аташе в Азії, цей висновок заслуговує довіри.

"Тип 096 стане кошмаром. Їх буде дуже-дуже важко виявити",— сказав один із дослідників, відставний підводник і аналітик військово-морської технічної розвідки Крістофер Карлсон.

У документі наголошується, що за скритністю, сенсорам і озброєнню підводний човен типу 096 конкуруватиме зі сучасними російськими підводними човнами. Такий стрибок можливостей матиме "глибокі" наслідки для США та їх союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Документ також містить супутникові знімки, зроблені на новій китайській корабельні Хулудао, на яких видно секції міцного корпусу великого підводного човна, що перебуває в стадії розробки. Згідно з графіком, підводні човни введуть в експлуатацію до 2030 року.

У дослідженні також детально описуються потенційні прориви, в тому числі насосно-реактивні двигуни та внутрішні шумоглушники, засновані на "імітаційних інноваціях" російських технологій.

До речі, ні російське, ні китайське міністерства оборони не відповіли на запити Reuters стосовно коментарів.

Нагадаємо, що, за інформацією британських журналістів, підводний човен військово-морського флоту армії Китаю в серпні 2023 року, ймовірно, потрапив у підводну пастку для британських та американських суден у Жовтому морі, яку раніше виставили китайські військові. Внаслідок катастрофи загинуло 55 китайських моряків. У Пекіні цю інформацію заперечують.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.10.2023 11:20