Фото: ВРУ

Перехід медзабезпечення української армії до стандартів НАТО: Рада підтримала важливий законопроект

У середу, 10 січня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо організації належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України. Законодавча ініціатива №10343 була підтримана 326 голосами народних обранців.

Про це у Telegram повідомив народний депутат України з парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Документом передбачено внесення змін до статті 10 Закону України "Про оборону України", та статті 14(1) Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" якими передбачається надання Міністерству оборони України повноважень щодо затвердження для сил безпеки та сил оборони клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення, стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій та підготовки Сил безпеки й Сил оборони за призначенням (у тактичних умовах) на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами–членами НАТО.

Законопроект №10343: яка його суть

Проект закону розроблено з метою закріплення повноважень Міністерства оборони України затверджувати для Сил безпеки та Сил оборони протоколи та стандарти надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами-членами НАТО, визначати порядок додержання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснювати нагляд за їх додержанням. А також затверджувати за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій).

Також Міністерству оборони України будуть надані права визначення порядку дотримання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснення нагляду за їх додержанням.

Згідно з законопроєктом, Міністерство оборони України затверджує за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються Силами безпеки та Силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій).

У чому цінність законопроекту №10343

Ухвалення законопроекту сприятиме затвердженню мінімальних вимог та стандартів якості спеціалізованих медичних виробів, що застосовуються силами безпеки та силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій), визначенню переліку таких медичних виробів, та у підсумку задоволенню потреби в забезпеченні військових частин сучасним та якісним медичним майном.

Нагадаємо, у листопаді міністр оборони Рустем Умєров пояснив заміну командувача Медичних сил Збройних сил України. За його словами, причини очевидні для всіх, хто бʼється в лавах Сил оборони й допомагає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 17:02