Фото: Постольство Латвії в Україні

"Перемога України допоможе вберегти мир у Європі": емоційна заява президента Латвії

Російська Федерація планує вести довготривалу війну в Україні. Якщо окупантів вдасться зупинити, то Росія не зможе кинути виклик іншим країнам.

Таку заяву зробив президент Латвії Едгарс Рінкевичс в інтерв'ю AP. За його словами, для Заходу важливо підтримувати як Україну, так і Ізраїль проти атак на спільні цінності та міжнародний порядок.

"Я також вважаю, що нам буде набагато легше зберегти мир в Європі, якщо Україна досягне успіху, ніж якщо ми підведемо Україну, або, якщо вже на те пішло, дозволимо ситуації на Близькому Сході вийти з-під контролю", — сказав лідер Латвії.

Рінкевичс наголосив, що українські солдати воюють дуже хоробро, і Захід зобов'язаний відреагувати на заклик президента Володимира Зеленського про надання більшої кількості зброї.

Він запевнив, що Росія мобілізує свою економіку, ресурси й військову техніку "для дуже довгої війни". Вона намагалася виграти війну швидко, але зрозуміла, що не може, і тепер Москва хоче "задушити" Україну, сказав він, прогнозуючи, що в найближчі місяці вона повторить атаки на українську енергетичну інфраструктуру, як це було минулої зими.

Рінкевичс заявив, що Євросоюз і НАТО повинні готуватися до тривалої війни в Україні. Якщо світ побачить, що Європа і Сполучені Штати не в змозі надати підтримку Україні, зазначив латвійський президент, "то я думаю, що це посилить тиск на Ізраїль".

Нагадаємо, за інформацією естонської розвідки, цього тижня російська окупаційна армія продовжила атаки з підвищеною інтенсивністю та заволоділа ініціативою в Луганській і Донецькій областях. Їм вистачає живої сили й техніки, щоб тримати українські війська під постійною напругою.

За даними розвідувального центру Сил оборони Естонії, основні бої тривали на лінії Авдіївка-Мар'їнка в Донецькій області та лінії Куп'янськ-Сватове в Луганській області. Російські загарбники в середньому атакували по 64 рази за добу. В естонській розвідці переконані, що ділянка фронту поблизу Авдіївки, ймовірно, залишиться точкою, де окупанти докладатимуть основних зусиль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.11.2023 16:44