Фото: Офіс президента

"Справжні герої, які першими зустріли ворога": Зеленський привітав прикордонників із професійним святом

У неділю, 30 квітня, в Україні відзначають День прикордонника. Президент Володимир Зеленський привітав всіх причетних із професійним святом та подякував за захист нашої країни.

Про це гарант написав у Telegram.

"З перших днів війни — і не тільки з 24 лютого, а й з 2014 року  прикордонники відважно обороняють Україну. Вони першими зустріли ворога на державному кордоні та вступили в бій із силами противника. Справжні герої, які успішно виконали та виконують сотні й сотні бойових завдань. Дякую вам, воїни, за вашу стійкість та силу, які ви демонструєте щодня, щогодини, щомиті", — йдеться у повідомленні.

День прикордонника

30 квітня українці відзначають День прикордонника. Це свято встановлене згідно з указом президента від 27 квітня 2018 року "З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України".

Раніше (до 2003 року) в Україні День прикордонника святкували 4 листопада — у день ухвалення Верховною Радою у 1991 році закону про прикордонні війська України. Той закон втратив чинність у 2003 році у зв'язку з прийняттям нового документа  закону про Державну прикордонну службу України.

Починаючи з 2018 року, в країні День прикордонника відзначають щороку 30 квітня.

За даними МВС, на сьогодні майже 1150 прикордонників відзначені державними нагородами. Семеро відзначені найвищою відзнакою — звання Героя України. На жаль, 5 з них — посмертно. З російського полону вдалося визволити вже 243 прикордонників.

Нагадаємо, 26 березня в Україні відзначали день Національної гвардії. Він встановлений відповідно до Указу президента від 18 березня 2015 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2023 11:21