Фото: скріншот з відео

Під вигуки "Ганьба": як Паша "Мерседес" тікав із Лаври після вручення підозри (відео)

У суботу, 1 квітня, Служба безпеки України вручила підозру колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври, митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Павлу. Він виїхав з території Києво-Печерської лаври: йому у спину люди вигукували "Ганьба".

Про це повідомляє "Суспільне".

Також громадяни, які зібрались під Лаврою, вигукували "Дякуємо СБУ". Зазначається, що слідчі також пішли з монастиря. Зазначається, що Служба безпеки України вручила підозру відразу за двома статтями Кримінального кодексу: 161 (розпалювання міжрелігійної ворожнечі) та 436 (виправдання збройної агресії Росії).

Ситуація з виселенням УПЦ МП з Лаври: що відомо

Священники УПЦ МП 29 березня були повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Та вони цього не зробили, ба більше — зібрали людей на молебень. Відбувся молебень й 30 березня. Того ж дня митрополит Павло почав погрожувати президентові Володимирові Зеленському.

Після цього представники УПЦ МП звернулися до Господарського суду з метою визнання недійсним припинення договору оренди. Водночас у Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що це не дає ченцям права залишатись на території Лаври. Своєю чергою суд відхилив позов.

Мінкульт створив комісію, до складу якої увійшли семеро представників від МКІП, п'ятеро представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та три представники від УПЦ. Ця група повинна проводити огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. Однак 31 березня комісію не пустили до Лаври, а сам Павло анонсував "штурм Лаври". Ввечері цього ж дня Мінкульт подав позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Нагадаємо, що митрополит Епіфаній вже призначив виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Ним став член Духовного собору архімандрит Авраамій (Лотиш).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.04.2023 12:27