Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Підрив Каховської ГЕС: Шмигаль шокував сумою екологічної шкоди

Підрив росіянами Каховської гідроелектростанції спричинило збитків навколишньому середовищу приблизно на суму 1,5 мільярда доларів. Ця сума не є остаточною й ще зростатиме.

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на конференції з відновлення України у Лондоні 21 червня.

"Щодня Росія завдає Україні нових втрат", — наголосив голова уряду, слова якого цитує агенція France-Presse.

За його словами, загальна вартість відновлення України, оцінена Світовим банком у 411 мільярдів доларів, "зростатиме, особливо після підриву росіянами Каховської ГЕС". Шмигаль додав, що у суму у розмірі 1,5 мільярда доларів не входять "збитки для сільського господарства, інфраструктури, житла та витрати на відновлення самої станції".

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, характер вибуху на Каховській гідроелектростанції у ніч на 6 червня вказує на те, що вибуховий пристрій спрацював усередині споруди. Слідів потужних поверхневих вибухів на сусідніх об’єктах зруйнованої греблі не зафіксовано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.06.2023 00:54