Фото: Міноборони України

Підсумки "Рамштайну": яку зброю партнери передадуть Україні

У п'ятницю, 20 січня, у Німеччині відбулося засідання у форматі "Рамштайн". У ньому взяли участь представники 50 країн світу.

Головна тема засідання — надання озброєння Україні для боротьби із російськими окупантами.

Учасники "Рамштайну" обговорили потреби захисників України у ППО та бронетехніці. Зокрема, на підсумковій прес-конференції очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що у війні України проти Росії настає переломний момент. 

Варто зауважити, що під час засідання у форматі "Рамштайн" не було ухвалено рішення про постачання Україні танків Leopard 2. Хоча для перемоги у війні проти Росії Україні катастрофічно не вистачає саме їх.

Своєю чергою віце-прем’єр-міністра Польщі Маріуша Блащака пообіцяв, що країни, які планували передавати танки Києву, продовжать зустрічі для того, щоб дійти одноголосного рішення в цьому питанні.

"Ми також спілкувалися з 15 країнами, які використовують танки Leopard. Ми говорили про оснащення України цими важкими танками", — заявив Блащак.

Зауважимо, голова Пентагону заявив, що українська армія не отримає від партнерів бойові танки M1 Abrams та додаткові – Leopard тому, що поки має спроможності, які можуть забезпечити успіх на полі бою. За його словами, українська армія може почати черговий контрнаступ уже до весни цього року.

Остін наголосив на тому, що Україні важливо захистити свій повітряний простір від ворожих ракет та дронів. Саме тому, різні країни нам нададуть системи ППО. Зокрема, варто очікувати установок Patriot від Німеччини та Нідерландів.

Заразом голова Пентагону перерахував деякі з рішень партнерів щодо військової допомоги Україні:

  • ППО від Франції, Німеччини та Великої Британії, зокрема батарея ЗРК Patriot від Німеччини;
  • ракети для Patriot, пускові установки та навчання від Нідерландів;
  • купівля Канадою ЗРК NASAMS і снарядів до неї;
  • танки Challenger 2 від Великої Британії;
  • БМП CV90 та САУ Archer від Швеції;
  • 19 гаубиць від Данії;
  • більше вертольотів, ПЗРК Stinger та іншого обладнання від Латвії;
  • великий пакет допомоги від Естонії, до якого входять 155-мм снаряди для гаубиць і не тільки.

Додамо, що після того, як учасники "Рамштайну" так і не дійшли згоди, щодо надання Україні танків Leopard 2 під будівлею Бундестагу у Німеччині розпочався мітинг. 

Учасники акції протесту  невдоволені зволіканням уряду Німеччини у постачанні Україні танків Leopard 2.

Нагадаємо, на засіданні у форматі "Рамштайну" виступив президент України Володимир Зеленський. Він закликав союзників скликати нове засідання з метою обговорення відправки в Україну далекобійних ракет та винищувачів F-16.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав нові поставки зброї в Україну. Він вважає, що надання нового озброєння ЗСУ дозволить вести наступальні операції на фронті. 

Політика, 20.01.2023 19:55