Скріншот з відео / ілюстративне

Підтвердження постачання зброї КНДР до Росії: Британія передала ООН супутникові знімки

Експерти ООН отримали від Великої Британії супутникові знімки, на яких видно, як кораблі Російської Федерації завантажуються в північнокорейському порту. Це сталось на тлі звинувачень, що КНДР постачає Москві снаряди та ракети.

Про це йдеться у статті The Guardian з посиланням на неопублікований звіт розвідки міноборони Великої Британії.

У документі йдеться про те, що з вересня по грудень 2023 року було зафіксовано, як на три російські кораблі — "Майя", "Ангара" та "Марія" відбувається завантаження контейнерів в порту Наджин у Північній Кореї перед транзитом до портів РФ на Далекому Сході.

Група експертів з ООН з розповсюдження отримала цей звіт разом з іншими доказами зі Сполучених Штатів та інших країн. Швидше за все, що вже у лютому вона опублікує свій перший остаточний звіт.

Джерело зазначає, що кораблі, які фігурують у звіті, потрапили під санкції США у 2022 році через їхні зв’язки з судноплавною компанією міноборони РФ "Оборонлогістика ТОВ", яка брала участь у незаконному захопленні та окупації Криму.

Фото The Guardian

Цікавим є той факт, що попри відсутність можливості ідентифікувати місткість контейнері, це сталося після оголошення, що Російська Федерація вже використовує балістичні ракети з КНДР в Україні.

Своєю чергою дипломат ООН у коментарі Guardian повідомив, що використання зброї з КНДР росіянами в Україні є порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН.

"Це підриває міжнародні зусилля щодо запобігання поширенню ядерної зброї та показує, наскільки відчайдушною стала Росія після свого невдалого вторгнення. Ці та інші докази, надані Комітету ООН з санкцій, повинні запустити розслідування грубого порушення Росією та КНДР міжнародних санкцій", — наголосив дипломат.

Нагадаємо, The Washington Post написав 4 січня, що Північна Корея могла передати Російській Федерації декілька десятків балістичних ракет для ударів по Україні. І така військова підтримка має тенденцію до зростання.

Раніше повідомлялось, що російські військові в останні дні продовжували запускати по мирних містах України балістичні ракети виробництва Північної Кореї. У США запевняють, що мають цьому докази.

Своєю чергою у Повітряних силах ЗСУ поки що не підтверджують інформацію про те, що Росія під час обстрілів України використовувала балістичні ракети з Північної Кореї. Також спростовується інформація щодо підвищеної складності збиття ракет з Північної Кореї чи Ірану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.01.2024 16:35