Скріншот з відео

Питання відстрочки від мобілізації не в моїй компетенції, — Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що військове командування не втручатиметься у питання, хто може мати відстрочку від мобілізації для захисту України у війні з Російською Федерацією. Цим мають займатися органи виконавчої влади, які визначатимуть, кого призивати або не призивати до війська.

Таку заяву генерал зробив під час прес-конференції у вівторок, 26 грудня.

"Збройним силам України, мені особисто — головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава — сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити", — пояснив Залужний.

При цьому генерал зауважив, що йому потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій в Україні.

"Кого буде призивати держава — не моя компетенція. Мені потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій", — підкреслив головнокомандувач ЗСУ.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави. Так, у законопроекті №10379 уряд пропонує заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. На законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Крім того, згідно із законопроектом №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", передбачається уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації

Зазначається, що певні військовозобов'язані, які були звільнені від строкової служби під час воєнного стану, не підлягають призову на службу протягом шести місяців під час мобілізації. Водночас проект закону визначає, що державні службовці, співробітники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури не мають права на відстрочку від призову.

Додамо, 26 грудня Валерій Залужний заявив, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, яка раніше озвучувалася, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 26.12.2023 16:56