Фото: Рixabay

Польські прикордонники фіксують зростання потоку мігрантів на новому маршруті

Польща останніми місяцями фіксує все більше спроб проїзду через свою територію до Німеччини нелегальних мігрантів, які прибувають до Європи "балканським шляхом". Останніми роками й дотепер найголовнішим пунктом перетину залишається білоруський кордон, проте почала зростати кількість спроб проїзду через Польщу мігрантів, які потрапляють у ЄС через Балкани й прямують до Німеччини. 

Про це повідомляє RMF24.

За словами речниці прикордонників Анни Міхальської, протягом цього року біля кордону з Німеччиною затримали понад 800 іноземців, 400 — біля кордонів зі Словаччиною, близько сотні — біля кордону з Чехією. Як відомо, на внутрішніх кордонах у ЄС прикордонні перевірки здійснюються лише вибірково. 

Польські прикордонники останнім часом фіксують зростання потоку на кордоні зі Словаччиною. Якщо у перші місяці року там ловили поодиноких нелегальних мігрантів, то з квітня лік пішов на десятки, а за серпень затримали 163 особи. 

"Тенденції свідчать, що ці люди — не біженці, які шукають притулку в першій безпечній країні, а економічні мігранти, які прямують через пів Європи в обрану країну", — зазначила Міхальська. 

Іноді прикордонники виявляють нелегальних мігрантів і біля кордону з Литвою — тих, які зуміли там потрапити на територію ЄС і далі їдуть до Німеччини.

Польща та країни Балтії можуть повністю закрити кордони з Білоруссю

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський наприкінці серпня заявляв, що Польща та країни Балтії можуть повністю закрити свої кордони з БілоруссюВлада чотирьох держав очікує можливих інцидентів, в тому числі й збройного характеру, через присутність найманців приватної військової групи "Вагнера" у сусідній країні.

Зокрема, в останні місяці в Польщі також спостерігається збільшення кількості мігрантів з країн Близького Сходу та Африки, які намагаються перетнути кордон, і звинувачує Білорусь у сприянні їм.

"Ми вимагаємо від влади в Мінську, щоб група "Вагнер" негайно покинула територію Білорусі, а нелегальні мігранти негайно покинули прикордонну зону і були відправлені назад на батьківщину", — сказав міністр.

За його словами, влада готова до різного розвитку подій, тому випадку будь-якої загрози з Білорусі, будуть вжиті відповідні заходи.

"Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, чи буде він на польському, чи литовському кордоні, ми негайно відповімо. Всі прикордонні переходи, які були відкриті до цього часу, будуть закриті", — повідомляв Камінський.

Нагадаємо, до Польщі із території Білорусі 23 серпня намагалися прорватися 175 нелегальних мігрантів. Вони поводилися агресивно: нападали на польські патрулі та жбурляли каміння в прикордонників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.09.2023 03:44