Фото ілюстративне зі соцмереж

Польський Сейм продовжив тимчасовий захист для українців: до якого терміну діятиме закон

Польський Сейм ухвалив рішення продовжити допомогу українцям до 30 червня 2024 року. Тепер відповідний урядовий проект має пройти голосування у верхній палаті — Сенаті.

Про це повідомив rmf24.pl.

Згідно з попередніми положеннями закону, перебування громадян України було легальним, якщо вони прибули до Польщі в період з 24 лютого 2022 року по 4 березня 2024 року. 9 лютого Сейм проголосував за продовження допомоги громадянам України до 30 червня. Проти закону проголосували 15 депутатів Конфедерації, один депутат від "Права і справедливості" утримався. Решта були "За".

Завдяки поправці до закону, термін дії дозволу на перебування в Польщі українців, які прибули в країну після початку повномасштабної війни, продовжено до кінця червня.

Це означає, що понад мільйон громадян України збережуть свої права на вільний доступ до ринку праці, сімейні виплати або охорону здоров'я. Період дії індивідуальних рішень для українських лікарів, медсестер та акушерок також продовжено до кінця червня. Водночас до кінця року продовжено податкові преференції для тих, хто надає гуманітарну допомогу.

Біженці з війни з України, перебування яких вважається легальним, мають, серед іншого:

  • вільний доступ до ринку праці;
  • право на користування сімейними благами;
  • доступ до медичної допомоги;
  • можливість ведення бізнесу.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що Польща хоче активізувати перевірки товарів, які їдуть з України. В уряді анонсували посилення контролю на кордоні у зв’язку з виявлення неякісної продукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.02.2024 20:38