Суд над зрадником з Одещини. Джерело: СБУ

"Полював" за аеродромами та полігонами: СБУ викрила працівника одеської лікарні, який виявився зрадником

За матеріалами Служби безпеки України 15 років ув’язнення отримав агент Росії. Він "полював" на військові аеродроми та полігони Одещини.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Передусім він намагався виявити та передати окупантам точні координати можливих пунктів дислокації військових аеродромів і навчальних центрів ЗСУ на території регіону. Також "звертав увагу" на місця найбільшого зосередження особового складу та бойової техніки українських захисників у різних районах області", — йдеться в повідомленні.

У СБУ додали, що в разі отримання розвідувальних даних загарбники планували використати їх для планування нових і коригування повторних повітряних атак на Одещину, в тому числі із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження — своєчасно викрили російського агента, задокументували злочинні дії та затримали його в серпні 2022 року. Таким чином зірвали реалізацію ворожих планів із підготовки серії повітряних ударів по стратегічно важливих об’єктах в області.

"Засудженим є працівник однієї з місцевих лікарень, який мав прокремлівські погляди та періодично оприлюднював їх на сторінках російських Telegram-каналів. Таким чином він потрапив у поле зору окупантів, які влітку минулого року дистанційно завербували його. Для збору розвідінформації зрадник самостійно об’їжджав територію регіону та приховано фіксував місця базування або маршрути руху українських військ. Інформацію передавав агресору у вигляді позначення локацій українських об’єктів на електронних картах із детальним описом, зокрема, щодо орієнтовної кількості особового складу та техніки Сил оборони", — зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану та призначив йому 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 8 грудня Служба безпеки України затримала в Одесі зрадника, який хотів балотуватися до Верховної Ради України, щоби шпигувати для ФСБ. Він збирав розвідувальні дані та готував диверсії на території регіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.12.2023 18:35