Олексій Спектор. Фото: Олег Новіков\Telegram

Помер один із обвинувачених у справі мера Одеси Труханова щодо заводу "Краян"

Помер колишній директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор. Він був фігурантом справи про розкрадання коштів на одеському заводі "Краян".

Про це повідомив журналіст Олег Новіков.

За його словами, Спектор помер нібито через серцеву недостатність. Він також зауважив, що спеціалізована антикорупційна прокуратура хотіла закрити справу стосовно нього, але дружина попросила слухати далі справу для реабілітації померлого.

"Водночас Спектору скасували запобіжний захід у вигляді 1,3 мільйона гривень застави. Справу слухатимуть далі. Вона стосується розтрати 92 млн грн Одеської міської ради під час купівлі будівель збанкрутілого заводу "Краян" за завищеною вартістю для розміщення там "Європейської мерії". У ній обвинувачують мера Одеси Геннадія Труханова та інших", — наголосив Новіков.

За даними видання "Думська", помер Спектор ще 26 серпня. У середу, 28 серпня, в Одесі відбувся чин похорону екс-посадовця. 

Що відомо про справу

Мера Одеси Геннадія Труханова, чинних та колишніх посадовців Одеської міськради підозрюють у заволодінні понад 92 мільйонів гривень бюджету через схему придбання в комунальну власність приміщення адмінкорпусу колишнього заводу "Краян" за вдвічі завищеною ціною.

На лаві підсудних зокрема опинилися мер Одеси Геннадій Труханов та його заступник Павло Вугельман, очільник постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василь Шкрябай, директор компанії "Девелопмент Еліт" Петро Загодіренко та оцінювачка будівлі Галина Богданова, директор департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексій Спектор.

У 2018 році суд відпустив Труханова на поруки на той час нардепа від БПП Дмитра Голубова. Прокурор наполягав, що відтоді обставини змінилися, і закликав посилити запобіжний захід.

25 квітня 2018 року ВАКС обрав Труханову запобіжний захід у вигляді майже 31 мільйона гривень застави. Як пише Transparency International Ukraine, мер не вніс заставу, тож САП клопотала про зміну запобіжного заходу на арешт з альтернативою застави.

У липні 2019-го суд оголосив виправдувальний вирок Труханову та іншим обвинуваченим. У червні 2021 Апеляційна палата ВАКС закрила справу проти оцінювачки вартості будівель заводу "Краян" Галини Богданової у зв’язку зі смертю обвинуваченої.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування щодо мера Одеси Геннадія Труханова, чинних та колишніх посадовців Одеської міськради. Йдеться про схему на 689 мільйонів гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 28.08.2024 17:40