Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

Понад 500 тисяч військових у стані високої готовності: НАТО готується до російської агресії

Упродовж останнього десятиліття НАТО неодноразово переглядав свою стратегію та нарощував потенціал у відповідь на загрозу з боку Москви, яка зростала. Останнім часом це стало особливо актуально.

Про це повідомив CNN. Журналісти зазначили, що повномасштабний напад Росії на Україну 2022 року, що відбувся після підтримки проросійських сепаратистів на Сході України та незаконної анексії Криму 2014 року, неминуче спонукав союзників переоцінити, чи готові вони до війни, та зміцнити свою оборону.

"З 2014 року НАТО зазнала найсуттєвішої трансформації нашої колективної оборони за останній період. Ми запровадили найповніші оборонні плани з часів Холодної війни, зараз понад 500 тисяч військових перебувають у стані високої готовності", — розповіла медійникам речниця Альянсу Фара Даклалла.

За її словами, щоразу гучніше лунають заклики до союзників нарощувати свої можливості далі та швидше. Хоча, зазначила Даклалла, союзники по НАТО "безумовно готові воювати сьогодні ввечері", все ще залишається запитання, чи готові вони до тривалої війни, такої як в Україні. Це залежить від промислових потужностей, витрат на оборону та стійкості суспільства — куди входить питання призову.

"Деякі союзники наважуються на впровадження призову. Однак, як Альянс, ми не передбачаємо обов'язкову військову службу. Важливо, щоби союзники й надалі мали боєздатні збройні сили для захисту нашої території та нашого населення", — додала Даклалла.

Експерти кажуть, що на додаток до бойових дій в Україні Росія також розпочала гібридну війну по всій Європі, включаючи атаки на інфраструктуру, кібератаки, дезінформацію, саботаж, втручання у вибори й озброєння міграції.

"Це стало лише агресивнішим. Усе це означає, що союзники з НАТО стикаються з геополітичною ситуацією, яка зовсім інша, ніж за останні декілька десятиліть", — зауважили співрозмовники медійників.

Ще більше ускладнити ситуацію можуть вибори президента США в листопаді. Усе матиме зовсім інакший вигляд, якщо колишній президент Дональд Трамп, який заявив, що заохочуватиме Росію робити "все, що вони захочуть", з будь-якою країною НАТО, яка не відповідає вказівкам блоку щодо витрат на оборону, повернеться до Білого дому.

"Серед військових лідерів НАТО є дуже добре розуміння того, що вони повинні співпрацювати, та є бажання це робити", — підсумували аналітики CNN.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповідав, що командування Північноатлантичного альянсу з координації підтримки України розпочне роботу з вересня. В ньому буде працювати 700 осіб у Німеччині. Воно надаватиме підтримку та допомогу в забезпеченні безпеки України й координуватиме зусилля союзників із НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.07.2024 15:20