Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

На території Польщі підготували нову базу НАТО: для чого вона призначена

У межах частини ширшого протиракетного щита НАТО на півночі Польщі готова до використання нова база протиповітряної оборони США. Вона призначена для виявлення і перехоплення балістичних ракет.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на посадовців НАТО. Журналісти зазначили, що система під назвою Aegis Ashore базується в Редзіково на півночі Польщі. Вона здатна перехоплювати балістичні ракети малої та середньої дальності.

Протиракетний щит Північноатлантичного альянсу призначений для захисту європейців, території та військ від атак балістичними ракетами.

Інші ключові елементи щита включають другий об’єкт Aegis Ashore у Румунії разом з есмінцями Військово-морських сил США, що базуються в іспанському порту Рота, та радаром раннього попередження, розташований у турецькому Куреджик.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи на саміті Альянсу у Вашингтоні, зазначив, що готовність бази є важливим кроком для трансатлантичної безпеки на тлі загрози, яку представляють балістичні ракети та яка зростає.

"Як оборонний Альянс ми не можемо ігнорувати цю загрозу. Протиракетна оборона є важливим елементом основного завдання НАТО — колективної оборони", — сказав він.

Столтенберг також додав, що балістичні ракети широко використовувалися в конфліктах в Україні та на Близькому Сході.

У НАТО кажуть, що Aegis Ashore є суто оборонним. Близько 200 військовослужбовців дислокуються на двох пунктах перехоплення в Польщі та Румунії, а база в румунському Девеселу діє з 2016 року.

Нагадаємо, в травні стало відомо, що поблизу польського Кракова розпочала функціонування нова постійна база американських військових. Це найбільш східна база спеціальних сил США у Європі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2024 14:52