Фото: Pexels

Понад 80% українського бізнесу залишились у своїх регіонах: як це вплинуло на економіку

У зв'язку з повномасштабною війною багато підприємств переїхало в інші міста, або за кордон. Проте понад 80% українського бізнесу залишилось у своїх регіонах. Попри це наша держава зуміла утримати економіку країни від краху. Навіть більше, упродовж осінніх місяців ця сфера демонструє очевидні ознаки стабілізації та росту.

Про це йдеться у дослідженні Центру економічного відновлення (ЦЕВ) "Вплив війни на економіку України: галузеві, регіональні та соціальні аспекти".

Експерти ЦЕВ розглянули макроекономічний вимір, зробили регіональний аналіз та змоделювали можливий сценарій економічного розвитку до 2032 року.

"Війна суттєво змінила економічну географію України. Прифронтові регіони втратили до 30-40% ВВП. У центральних і західних регіонах ВВП впав на 10-30%", — йдеться у звіті.

Проте у Закарпатській, Івано-Франківській та Кіровоградській областях зростання населення призвело до позитивних економічних змін. Збільшення державних витрат і звільнення територій були одними з ключових стовпів, які допомогли зменшити падіння ВВП з майже -50% до всього -29%.

"Попри складну ситуацію на фронті та постійні атаки Росії, економіка України вже почала відновлюватись. Наступний етап — поступове зростання. А за умови закінчення війни та втілення реформ, у 2032 році ВВП України може сягнути 280 мільярдів доларів", — пояснюють експерти.

Інфографіка: "ЦЕВ"

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання української економіки у 2024 році. Це стане можливим завдяки хорошій адаптації до умов війни після вторгнення Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.10.2023 20:40