Зузана Чапутова. Фото: соцмережі

Порівняла з Орбаном: президент Словаччини зробила жорстку заяву щодо політики Фіцо

Президентка Словаччини Зузана Чапутова жорстко пройшлася по главі уряду Роберту Фіцо через судову реформу і його контакти з Кремлем. Вона порівняла словацького прем'єра з його угорським колегою Віктором Орбаном.

Таку заяву Чапутова зробила в інтерв'ю Financial Times.

Президентка Словаччини наголосила, що Фіцо випробовує "межі демократії" своєю судовою реформою і нападками на Конституційний суд. Вона також порівняла його з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

"Словаччину сьогодні досить часто порівнюють з Угорщиною, і здається очевидним, що цей уряд черпає певне натхнення в Угорщині", — йдеться у заяві лідера Словаччини.

Варто зазначити, що у лютому парламент Словаччини проголосував за зміни до кримінального кодексу та ліквідацію спеціальної прокуратури, що займається розслідуванням тяжких злочинів і корупції. Цей закон зазнав гострої критики в країні та в Європейському Союзі.

Висловлювання Фіцо щодо війни в Україні

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в одному з інтерв’ю заявив, що Україна нібито має погодитися на територіальні поступки Росії. Йдеться про вже окуповані РФ території України.

"Повинен бути якийсь компроміс. Чого вони (українці  ред.) чекають, що росіяни підуть з Криму, Донбасу і Луганська? Це нереалістично",  сказав Фіцо.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко вважає, що офіційний Київ має рішуче реагувати на заяви лідерів інших держав, які ставлять під сумнів суверенітет України. При цьому він, ймовірно, мав на увазі висловлювання прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про те, що Україна перебуває під "абсолютним впливом США".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.03.2024 15:23