Фото: Джуліан Сміт. Джерело: скріншот з відео

Посол США при НАТО розповіла, як Пекін допомагає Москві вести війну проти України

Китай не є нейтральною стороною у війні Росії проти України. Пекін постачає Москві велику кількість товарів подвійного призначення, які агресор використовує для подовження війни.

Про це в інтерв'ю виданню Bloomberg повідомила посол Сполучених Штатів Америки при НАТО Джуліан Сміт. 

За її словами, у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу виділяють багато часу на обговорення співпраці Пекіна та Москви.  

"Китай використовує будь-яку можливість, аби заявити про себе як про "нейтрального гравця" у війні в Україні, хоча насправді постачає Росії широкий спектр товарів подвійного призначення", — зазначила Сміт.

Посадовиця додає, що китайська сторона постачає росіянам мікроелектроніку та верстати. За словами Сміт, ці засоби допомагають Москві вести агресивну війну проти України.

Раніше, а саме 2 липня, під час слухання у комітеті Палати представників з міжнародних відносин помічник Держсекретаря США з Європи Джеймс О'Брайєн повідомляв, що Вашингтон надасть дозвіл Києву завдавати ударів вглиб російських територій, якщо Москва спробує розширити фронт. Йдеться про використання американської зброї.

"Якщо Росія спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань", — зазначив він.

Також він додав, що наразі Вашингтон спостерігає значні зміни в здатності Росії наступати. За його словами, це пов'язано зі знищенням критично важливих об'єктів у зоні, де дозволено вести вогонь американською зброєю.

Нагадаємо, 18 червня Китай закликав Північноатлантичний альянс "припинити перекладати провину" за вторгнення Росії до України після того, як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Пекін у підтримці Росії та розпалюванні війни. За словами речника Міністерства закордонних справ Китаю Ліня Цзяня, НАТО "варто зайнятися самоаналізом, а не довільними наклепами й нападками на Китай".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.07.2024 02:29