Фото: Telegram Зеленського

Постачання Україні винищувачів F-16: Зеленський повідомив про "проривну домовленість"

У неділю, 20 серпня, президент Володимир Зеленський із першою леді прибули до Нідерландів. Глава держави повідомив про перші результати переговорів з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте щодо постачання нашій державі літаків F-16.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Зеленського. За його словами, у домовленостях щодо постачання винищувачів F-16 в Україні з'явилась певна конкретика.

"F16. Проривна домовленість. Відсьогодні вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку! Дякую усім, хто допомагає! Переможемо!" — написав президент.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

У НАТО зробили невтішні прогнози щодо передачі Україні американських винищувачів F-16. Адже для передачі літаків потрібне окреме рішення.

Нагадаємо, ми писали, що своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 15:33