Фото: Twitter Ердогана

Повернення командирів "Азовсталі" Україні: Ердоган розповів, як ухвалив важливе рішення

Відносини Туреччини та Росії не погіршились після повернення в Україну командирів "Азовсталі".  Президент країни Реджеп Таїп Ердоган віддав захисників "Азовсталі" тільки тому, що про це попросив глава України Володимир Зеленський.

Таку заяву на прес-конференції за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі зробив президент Туреччини Ердоган.

Він наголосив, що домовленості про те, що командири "Азовсталі" мають залишатися в Туреччині до кінця війни, були досягнуті на двосторонній основі між Україною і Росією. Туреччина надала їм притулок для виконання російсько-української домовленості.

"Спочатку це було результатом дискусії між Україною і Росією, і до п'ятниці вони були у нас", — заявив він.

Ердоган також додав, що передача захисників "Азовсталі" не вплинула на відносини з РФ.

"Спочатку Росія обурилася, а потім це перейшло в позитив", — заявив він, анонсувавши обговорення цієї теми на зустрічі з Путіним у вересні.

Зазначимо, що ще 21 вересня 2022 року п'ятеро воїнів керівного складу оборони Маріуполя за умовами обміну були змушені вирушити до Туреччини і там перебувати. Йдеться про командира полку "Азов" Дениса Прокопенка, його заступника Святослава "Калину" Паламара, командира української 36-ої бригади морської піхоти Сергія "Волину" Волинського, полковника Нацгвардії України, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького Дениса Шлегу та командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною "Азовсталі" Олега Хоменка. У суботу, 8 липня, вони разом з главою держави з Туреччини вирушили додому.

Нагадаємо, росіяни влаштували істерику через те, що Туреччина без відома РФ віддала Україні п'ятьох командирів. У Кремлі заявили, що Росію ніхто не попереджав про наміри повернути їх в Україну.

Також у суботу, 8 липня, президент Володимир Зеленський разом зі звільненими командирами "Азова" прибув до Львова. Під час зустрічі у центрі міста митрополит Епіфаній виголосив молитву за українське військо та перемогу нашої держави з нагоди 500-го дня повномасштабної війни з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2023 20:27