Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Повторне проходження ВЛК для людей з інвалідністю: у Міноборони зробили важливу заяву

До Збройних сил не планується залучати велику кількість осіб після нововведень у мобілізаційному законодавстві. Йдеться про введення обов'язкового проходження військово-лікарської комісії для тих людей, хто після початку повномасштабного вторгнення здобули Другу та Третю групи інвалідності.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

За його словами, в Україні вже фіксувались кричущі випадки з отриманням інвалідності завдяки корупційним схемам. Але про зловживання можна буде зробити висновки вже за підсумками процесу проходження ВЛК особами, які отримали групи інвалідності після початку повномасштабної війни.

Лазуткіна наголосив, якщо буде виявлено велику кількість осіб, яким не підтвердили інвалідність, то за такі випадки візьмуться правоохоронці.

"Про те, що там величезний мобілізаційний потенціал, напевно, про це говорити не доводиться. Якийсь відсоток можна буде залучити до служби в Силах оборони, але, перш за все, мені здається, що треба мотивувати тих, хто готовий і тих, хто сумнівається, але розуміє потребу захищати Батьківщину", — резюмував речник Міноборони.

Скасування статусу "обмежено придатний": що передбачає закон

Основні положення закону:

  1. Скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний).
  2. Закон набирає чинності 4 травня 2024 року.
  3. Громадяни, які визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом дев'яти місяців після набрання чинності законом. Тобто до 4 лютого 2025 року.
  4. Після того, як закон набуде чинності, уряд протягом трьох місяців має ухвалити нормативно-правові акти, які визначають основний перелік захворювань для визначення придатності або непридатності до військової служби.

Після повторного огляду військові, які будуть визнані:

  • непридатними — будуть звільнені з військової служби;
  • придатними — продовжать проходити військову службу.

Після повторного огляду військовозобов'язані, які будуть визнані:

  • непридатними — виключаються з військового обліку;
  • придатними — можуть проходити службу.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон, який передбачає скасування статусу "обмежено придатний". Він набуде чинності 4 травня 2024 року.

Раніше повідомлялось, що уже цієї весни військовозобов'язані, яких раніше визнавали обмежено придатними до військової служби, мають по-новому пройти військово-лікарську комісію. У новому законодавстві скасовано статус "обмежено придатний".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 20:24