Фото ілюстративне. Джерело: fakty

В Україні спростять порядок проходження військово-лікарських комісій: які зміни запропонували в Міноборони

В Україні планують дозволити проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) не лише за місцем прописки, а й за місцем проживання. Тривають фінальні узгодження щодо концептуальних моментів цієї пропозиції.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова в ефірі спільного національного телемарафону "Єдині новини".

Вона зазначила, що вже підготовлені пропозиції щодо змін в законопроектах, які стосується обліку військовозобов'язаних, які потім стають військовослужбовцями. Йдеться про те, аби люди могли проходити ВЛК, а також всі процедури, що стосуються частини мобілізації за місцем проживання.

Калмикова додала, що зараз тривають фінальні узгодження щодо концептуальних питань для того, щоби можна було виносити зміни до законів і унормувати питання обліку військовослужбовців.

В Україні триває організація електронного документообігу для військово-лікарських комісій. Його головна мета — спростити отримання документів військовими. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, це спрощує облік військовослужбовців, що прибули на стаціонарне лікування, отримання довідки про обставини травми, отримання постанови військово-лікарської комісії про потребу у відпустці, отримання постанови військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби.

Зараз проходження ВЛК асоціюється зі скандальністю та корупцією. Є багато історій, як за хабар там можна отримати будь-яку довідку про непридатність. Тому влада вирішила реформувати військово-лікарські комісії.

Нагадаємо, 10 жовтня стало відомо, що Державне бюро розслідувань вивчає 260 кримінальних проваджень за фактами порушень у військкоматах та військово-лікарських комісіях. У багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 12:37