Фото: lavra.ua

Представники УПЦ МП мають виїхати ще з чотирьох корпусів Лаври: озвучено терміни

У Національному заповіднику Києво-Печерська лавра розраховують, що до 10–11 вересня буде звільнено чотири корпуси, які займає Київська духовна академія та семінарія Української православної церкви Московського патріархату.

Про це 6 вересня повідомив виконувач обов'язків директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко в коментарі "Укрінформу".

За його словами, із частини приміщень люди вже виїхали. Зокрема, 70-й корпус і 49-й корпуси повернули заповіднику.

"Заповідник — це не силова структура. Ми звернулися до людей з проханням або надати підстави на перебування, або покинути приміщення. Наразі жодних підстав їхнього перебування там немає.Тому ми чекаємо, поки ці люди добровільно підуть із приміщень. Ми також сподіваємося, що десь до 10–11 вересня представники Київської духовної академії та семінарії вивезуть своє майно з чотирьох корпусів, які вони займають. Майно вже вивозиться", — пояснив він.

Також Остапенко повідомив, що долю семінарії вирішуватиме уряд України. Він наголосив, цей об'єкт "не був акредитований в України, тож він не має статусу навчального закладу, який офіційно визнаний державою".

"Або семінарія має встановити відносини з державою, пройти офіційну акредитацію, і тоді звертатися від імені навчального закладу, можливо, за якимись форматами існування в межах Лаври. Або це питання має бути просто зняте", — наголосив він.

Варто зазначити, що представники УПЦ МП оскаржуватимуть в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-Печерської лаври та щодо повернення майна.

Розірвання договору

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики виявило під час перевірки низку порушень договору, укладеного між УПЦ та заповідником, які й стали підставами до його розірвання. 

Так, заповідник розірвав договір про безоплатне користування майном зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічий монастир) 29 березня 2023 року. Розірвання договору в односторонньому порядку передбачено умовами, вказаними у ньому. 

До того ж 9 серпня суд визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої Лаври, що уклали монастир УПЦ (МП) та заповідник Києво-Печерська Лавра.

Нагадаємо, українські храми поступово виходять із підпорядкування Московському патріархату. На Київщині ще дві парафії увійшли до складу Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України (ПЦУ).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.09.2023 14:18