Фото: Офіс президента

Прем'єр Данії підтвердила передачу Україні Caesar: скільки установок отримаємо

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підтвердила, що країна передасть українським військовослужбовцям самохідні артилерійські установки Caesar. До України надійде 19 одиниць такого озброєння.

Про це вона повідомила під час спільного брифінгу із Володимиром Зеленським.

"Ми передаємо всі наші 19 гаубиць", — заявила вона.

До того ж премʼєр-міністр повідомила, що Данія долучається до ініціативи Grain from Ukraine, а також і далі підтримуватиме відбудову в Україні.

"Мене дуже надихнула наша сьогоднішня поїздка у Миколаїв. Я побачила цих неймовірних людей. Наша робота буде не лише у відбудові. Також інвестиції – ми хочемо створювати робочі місця, відновлювати економіку разом із данським бізнесом. Я думаю, що багато данських компаній мають чим поділитися, особливо в такій царині, як енергетика, екологічні рішення, енергоефективність. Знаю, що це вас також цікавить. Рішення, які зараз можуть підтримати процес реконструкції України, а також допомогти вам на шляху до ЄС", – наголосила Метте Фредеріксен

Своєю чергою український гарант подякував Данії за готовність долучитись до "танкової коаліції". Зеленський уточнив, що це питання сьогодні обговорювалось, він не хотів би говорити про це в деталях, але вірить, що Україна побачить цю техніку найближчим часом.

"Також говорили про можливість посилення нашої протиповітряної та протикорабельної оборони для півдня держави", — сказав президент України.

Нагадаємо, Білий дім вирішив передати Україні 31 танк M1 Abrams. Вартість допомоги становитиме 400 млн доларів.

До того ж уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Війна, 30.01.2023 21:17