Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Прем’єр Франції подав у відставку, Макрон її прийняв: хто може очолити уряд

У вівторок, 16 липня, президент Франції Еммануель Макрон прийняв відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя після того, як відмовився робити це одразу після завершення парламентських виборів. Тоді Макрон попросив його тимчасово залишитися на посаді очільника уряду.

Про це повідомило видання BFMTV. Журналісти зазначили, що відтепер Атталь та інші міністри залишаться у ролі виконувачів обов’язків до призначення нового уряду. Після того він продовжить роботу як депутат у новому складі Національної асамблеї й очолюватиме фракцію політичної сили Макрона.

Атталь очолював уряд з 9 січня, змінивши на посаді Елізабет Борн. 34-річний на той час Габріель Атталь став наймолодшим прем’єр-міністром в історії сучасної Франції.

Раніше у вівторок стало відомо, що три з чотирьох сил з лівого блоку "Новий народний фронт" визначилися з кандидаткою на посаду прем'єр-міністра. Нею стала 73-річна Лоранс Тубіана — дипломат і науковець, яка була провідним учасником переговорів щодо історичних Паризьких угод 2015 року, а з 2017 року очолює Європейський кліматичний фонд. Вона працювала радницею попереднього уряду, але не пов'язана з жодною політичною партією.

Кандидатуру Лоранс Тубіана запропонували соціалісти, екологи та комуністи. Водночас найбільша партія з блоку лівих, "Нескорена Франція", заявила, що не хоче бачити кандидата від "громадянського суспільства", та наполягає, що це має бути їхній представник.

"Нескорена Франція" також відкидає пропозиції своїх союзників про співпрацю з центристськими партіями для формування коаліції, здатної отримати вотум довіри в парламенті. Депутат "Нескореної Франції" Поль Ваньє заявив, що його партія не підтримає Тубіана на посаді прем'єр-міністра, оскільки її погляди занадто близькі до поглядів президента-центриста Еммануеля Макрона, і це було би "зрадою" виборців альянсу.

Нагадаємо, що 8 липня президент Франції Еммануель Макрон не прийняв відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя. Ліві сили, які несподівано перемогли на парламентських виборах, на той момент не оголошували про свого кандидата на цю посаду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 20:14