Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Макрон не прийняв відставку прем’єр-міністра: у Франції посилюється політична криза

Президент Франції Еммануель Макрон не прийняв відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя. Ліві сили, які несподівано перемогли на парламентських виборах, наразі не оголошували про свого кандидата на цю посаду.

Про це повідомив французький телемовник BFMTV. Журналісти зазначили, що прем’єр-міністр Габріель Атталь, як і обіцяв після другого туру дострокових парламентських виборів, у понеділок, 8 липня, подав заяву про відставку.

Проте Макрон не прийняв її та попросив Атталя поки що залишатися на посаді, "щоби забезпечити стабільність країни". Також французький президент подякував Атталю за його роль у кампанії під час виборів до Європарламенту та дострокових виборів у Франції.

Як відомо, офіційні результати парламентських виборів у Франції підтвердили несподівану перемогу альянсу лівих ("Новий народний фронт"). Це спричинило падіння курсу євро, оскільки все свідчить про недієздатний парламент, що призводить до нової невизначеності щодо фінансових перспектив країни. Друге місце посів пропрезидентський блок, тоді як ультраправі опинилися на третьому місці.

Голова партії Макрона Стефан Сежурне заявив, що готовий працювати з основними партіями, але виключив будь-яку угоду з політичною силою Меланшона. Ліві поки що не знають, кого висунуть кандидатом у прем'єр-міністри.

Нагадаємо, що ввечері 7 липня та в ніч на понеділок, 8 липня, в Парижі на Площу Республіки вийшли тисячі людей, щоби відсвяткувати перемогу блоку ультралівих "Новий народний фронт" на дострокових парламентських виборах. Мітинги закінчилися заворушеннями та сутичками з поліцією. Подібна ситуація була й в інших містах Франції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.07.2024 14:30