Відзначення перемоги на виборах у Франції. Джерело: соцмережі

У Парижі й інших містах Франції святкування перемоги лівих на виборах переросли у заворушення (фото, відео)

Увечері 7 липня та в ніч на понеділок, 8 липня, в Парижі на Площу Республіки вийшли тисячі людей, щоби відсвяткувати перемогу блоку ультралівих "Новий народний фронт" на дострокових парламентських виборах. Мітинги закінчилися заворушеннями та сутичками з поліцією. Подібна ситуація була й в інших містах Франції.

Про це повідомила французька агенція France 24.

"Ми думали, що будемо злими, і врешті-решт ми дуже радіємо, тому ми кричимо про нашу радість", — розповів журналістам 21-річний Фабіо де ла Фонтен після оголошення екзит-полів.

Те, що альянс лівих партій вийшов на перше місце, випередивши президентську політичну силу Еммануеля Макрона й ультраправе "Національне обʼєднання", яке опинилося на третьому місці, стало несподіванкою. Проте жоден із блоків не отримав абсолютної більшості. Для цього треба утворювати обʼєднання.

Спочатку мітинги проходили відносно мирно, але ближче до пізнього вечора та вночі відбулися зіткнення з поліцією, зокрема, на площі Республіки в Парижі — група ліворадикалів атакувала правоохоронців феєрверками та камінням, а у відповідь поліцейські застосували сльозогінний газ і шумові гранати.

Також заворушення та сутички з правоохоронцями зафіксували в інших містах Франції — крім Парижа, особливо "відзначилися" прихильники лівих у Бордо, Ліллі, Нанті, Ренні, Марселі.

Нагадаємо, що 7 липня у Франції завершився другий тур виборів до Нижньої палати парламенту. Ультраправа партія проросійської Марін Ле Пен зазнала поразки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.07.2024 08:16