Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Вибори у Франції: парламент у глухому куті, курс євро знизився через перемогу лівих

За підсумками результатів другого туру дострокових парламентських виборів у Франції альянс лівих здобув перемогу. Це спричинило падіння курсу євро, оскільки все свідчить про недієздатний парламент, що призводить до нової невизначеності щодо фінансових перспектив країни.

Такий висновок зробили аналітики агенції Reuters.

Лівий "Новий народний фронт" отримав 182 місця, блок пропрезидентських сил Еммануеля Макрон "Разом" — 168, а ультраправе "Національне об'єднання" Марін Ле Пен і її союзників — 143.

Лідер "Нескореної Франції" з альянсу лівих Жан-Люк Меланшон вже заявив, що президент Макрон повинен запросити "Новий народний фронт" керувати країною. Однак голова партії Макрона Стефан Сежурне зазначив, що готовий працювати з основними партіями, але виключив будь-яку угоду з політичною силою Меланшона.

Сам президент Франції заявив, що чекатиме, поки новий склад парламенту знайде якусь "структуру", щоби вирішити, яким буде його наступний крок.

"Новий народний фронт" став домінантною силою у Національній асамблеї, однак він може сформувати уряд меншості або створити широку, але неповоротку коаліцію. Макрон у результаті отримав вкрай роздроблений парламент, що, найімовірніше, послабить роль Франції в Європейському Союзі та за його межами, а також ускладнить просування внутрішнього порядку денного.

Прем'єр-міністр Габріель Атталь заявив, що подасть у відставку, але незрозуміло, чи прийме президент її негайно з огляду на складне завдання щодо формування уряду. Атталь заявив, що він готовий залишитися як тимчасовий виконувач обов'язків.

До "Нового народного фронту" входять Французька комуністична партія, вкрай ліва партія "Нескорена Франція", "Зелені" та Соціалістична партія. Їхні лідери зустрілися вночі для перших переговорів про подальші дії. Жан-Люк Меланшон ("Нескорена Франція") заявив, що новий прем'єр-міністр має бути з лівих. Однак у блоку немає лідера, а його партії сильно розійшлися в думках щодо того, кого вони могли б вибрати як відповідний прем'єр.

Для кандидата в президенти Ле Пен результат виявився зовсім не таким, як очікувалося протягом декількох тижнів, адже опитування громадської думки незмінно передбачали її впевнену перемогу. Ліві та центристські альянси об'єдналися після першого туру голосування минулого тижня, висунувши десятки кандидатів із тристоронніх перегонів, щоб сформувати єдиний електорат. У своїй першій реакції лідер "Національного об'єднання" Джордан Барделла назвав співпрацю між антиправими силами "ганебним альянсом", який, за його словами, паралізує Францію.

Однак Ле Пен, яка стане кандидатом від партії на президентських виборах 2027 року, заявила, що недільні вибори, на яких її партія досягнула значних успіхів порівняно з попередніми виборами, посіяли насіння майбутнього.

"Наша перемога була просто відтермінована", — сказала вона.

Після оприлюднення результатів виборів євро знизився на 0,06% до, а раніше впав на 0,4%, оскільки інвестори зважували наслідки підвішеного французького парламенту.

"Ринкам не сподобається, якщо вкрай лівий уряд матиме право голосу", — пояснив керівник досліджень у Pepperstone Кріс Вестон.

Нагадаємо, що вночі в Парижі на Площу Республіки вийшли тисячі людей, щоби відсвяткувати перемогу блоку ультралівих "Новий народний фронт" на дострокових парламентських виборах. Мітинги закінчилися заворушеннями та сутичками з поліцією. Подібна ситуація була й в інших містах Франції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.07.2024 08:56