Фото: "Вікіпедія"

Прем’єр Нідерландів повідомив, на якій стадії передача Україні F-16

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що у процесі передачі Україні сучасних винищувачів F-16 є певний прогрес.

Відповідну заяву він зробив на полях Мюнхенської безпекової конференції, у коментарі журналістам "Радіо Свобода". Зокрема, Рютте запевнив, що наразі все йде за планом.

"Сподіваємося передати їх якомога швидше… Є в цих справах прогрес. Йдемо, в принципі, за графіком. Тож це хороші новини", — зазначив Марк Рютте.

Водночас точну кількість винищувачів, які отримає наша держава Рютте не назвав, але запевнив, що їх буде не менше ніж 24 одиниці.

"Буде 24 винищувачі, можливо, більше, але — не менше… Ми працюємо разом із данцями та іншими", — наголосив прем’єр Нідерландів.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня 2023 року очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Нагадаємо, Сили оборони покладають великі сподівання на американські винищувачі F-16, які мають передати союзники. Літаки володіють широким спектром озброєння, завдяки чому їх можна застосовувати на різних відтинках фронту.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявляв, що наразі триває фінальний етап у процесі постачання Україні американських винищувачів F-16. Пілоти завершують навчання, тому навесні є усі шанси побачити літаки у небі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.02.2024 22:06